Swiss army knife in decision support, with data-driven decision-making: Management Information System based on Microsoft Power BI

Introduction

Ügyfeleink tapasztalatai és saját megfigyeléseink ugyanazt mutatják: a magánklinikák üzemeltetése során felmerülő kihívások nagyon összetettek. A magánklinikák számára létfontosságú a hatékony döntéshozatal, az erőforrások optimalizálása, és az ügyfelek változó igényeinek való gyors megfelelés. Mindezek elérése olyan vezetői eszközöket igényel, amelyek nem csak a jelenlegi helyzetet, hanem a jövőbeli trendeket és kockázatokat is képesek bemutatni.

Az adatok gyűjtése, elemzése és értelmezése ezekben a folyamatokban kulcsfontosságú. Enélkül már nem lehet jól megalapozott döntést hozni. Az elmúlt években az adatvezérelt döntéshozatal szerepe megnőtt, és a vezetők számára elengedhetetlen lett a pontos és időszerű információhoz való azonnali hozzáférés. Az adatok kezelése azonban nem könnyű feladat; a különböző forrásokból származó, sokszor inkompatibilis adatok összegyűjtése és elemzése időigényes és összetett munka lehet.

Ebben a kontextusban a modern vezetői információs rendszerek fontos eszközzé váltak a magánklinikák számára, hogy hatékonyan szűrjék, elemzzék és vizualizálják az adataikat. E rendszerek használata lehetővé teszi a vezetők számára, hogy jobban megértsék intézményeik működését, felismerjék a problémákat, és megalapozottabb döntéseket hozzanak.

Esettanulmányunkban részletesen megvizsgáljuk, hogyan lehet az adatvezérelt döntéshozatallal támogatni a magánklinikák működését, és hogyan segíthet a Microsoft Power BI alapú Vezetői Információs Rendszer abban, hogy a klinikák megfeleljenek a modern egészségügyi menedzsment kihívásainak.

Partnereink problémái

 • Hiányos belső transzparencia: Az adatok hiánya vagy pontatlansága komoly problémát jelenthet a magánklinikák számára. Az ellenőrzés hiánya gyakran a működési költségek növekedéséhez és az ügyfelek elégedetlenségéhez vezet. Az adatok pontatlan vagy elavult kezelése megnehezítheti a hatékony döntéshozatalt, és hosszú távon a szervezet hitelességének csökkenését eredményezheti.
 • Rosszul elosztott erőforrások: Az erőforrások hatékony elosztásának hiánya nemcsak pénzügyi veszteségeket okoz, hanem a betegellátás minőségének romlását is előidézheti. Az erőforrások nem megfelelő kezelése túlterhelheti a kollégákat.
 • Wrong marketing decisions: Az ügyfelek viselkedési adatainak hiánya a marketingkampányok céltévesztését és hatékonyságuk csökkenését eredményezheti. A nem megfelelő adatelemzés hiányában a marketingstratégia nem képes jól megcélozni a megfelelő betegeket, ami a páciensek visszatérésének arányát csökkentheti.
 • Loss of opportunities: A piaci trendek és versenytársak elemzésének hiánya stratégiai lehetőségek elvesztéséhez vezethet. Az iparág dinamikájának és a konkurencia helyzetének megértése nélkül a magánklinikák nem tudják időben azonosítani a problémákat és kihasználni a növekedési lehetőségeket, ami versenyhátrányt teremthet.
 • Fluctuation in the quality of patient care: Az adatvezérelt betegellátási modellek hiánya az ellátás minőségének ingadozásához vezethet. Az adatok helytelen vagy hiányos használata megakadályozza a klinikákat abban, hogy következetes és magas színvonalú ellátást nyújtsanak. Hosszú távon ez jelentős mértékben csökkentheti a páciensek elégedettségét és a klinika hírnevének csorbulását okozza.

Megoldásunk: a Vezetői Információs Rendszer

A Medio Vezetői Információs Rendszer Microsoft Power BI alapú platformon keresztül nyújt hatékony megoldást a döntéshozatal támogatására. A rendszer lehetővé teszi, hogy a menedzsment folyamatosan naprakész legyen intézménye működésével kapcsolatban:

 • High level visualization: graphic summaries and reports compiled based on your specific needs
 • Integration with other data sources: Collection of data from Google Adwords, Google Analytics, szamlazz.hu, other online billing systems, any other system with a statistical interface
 • Time series studies: bookings, cancellations, rebookings, analysis of the capacity and workload of the services
 • Analysis of marketing and booking activity: individual organizational units of the clinic can also receive real-time information about changes in demand and traffic.

Medio Dashboard

A Medio Dashboard egy központi vezérlőpult, amely lehetővé teszi partnerintézményünk számára, hogy egyszerűen és hatékonyan nyomon kövesse a magánklinika működési adatait. A rendszer az alábbiakra összpontosít:

 • Foglalási trendek (napi, heti és havi): Monitorozza a beérkező foglalások számát és a kihasználtsági trendeket. Lehetővé teszi a foglalások időbeli alakulásának vizualizációját, segítve az intézményt az erőforrások jobb elosztásában és a csúcsidőszakok menedzselésében.
 • Népszerű szakterületek és orvosok: Lehetővé teszi az egyes szakterületek és orvosok népszerűségének elemzését. Az információk alapján könnyen lehet dönteni a személyzet és más erőforrások átcsoportosításáról, vagy a marketing erőfeszítések újrafókuszálásáról.
 • Forgalmi és foglalási adatok, grafikonok és diagramok: Átfogó áttekintés a forgalmi és foglalási adatokról. Grafikonok és diagramok használatával a klinika teljesítménye könnyen értékelhetővé válik. A vizualizációk könnyen átlátható formában mutatják be a komplex adatokat, így téve lehetővé a gyors döntéshozatalt.
 • Változások és tendenciák követése: Foglalásokban, kihasználtságban és más fontos adatokban. Ez segít az időben történő beavatkozásban és a szükséges módosítások gyors végrehajtásában.
 • Customizability: A felhasználók hozzáadhatnak vagy eltávolíthatnak méréseket, grafikonokat és diagramokat, hogy a rendszer a legpontosabb információkat nyújtsa partnerünk számára.

Advantages

A Medio Vezetői Információs Rendszer használata számos előnyt nyújt, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a hatékony döntéshozatalhoz:

 • Reliability: Stabil és megbízható platform Microsoft Power BI alapokon, terméktámogatással és frissítésekkel.
 • Quick decision-making: Valós idejű adatok segítik a gyors és pontos döntéshozatalt.
 • Költséghatékony: Nem igényel jelentős befektetést, emellett gyors megtérülést nyújt.
 • Customizability: Teljes mértékben testreszabható és integrálható más rendszerekkel.
 • Mobility: Használható bármilyen eszközről, ami tovább gyorsítja a döntéshozatali folyamatot.

Összegzés

A magyar magánegészségügyben az intézmények hatékony működéséhez és a betegellátás minőségének javításához elengedhetetlen a képződő adatok strukturált felhasználása. A Medio Vezetői Információs Rendszer integrált és jól testreszabható megoldást kínál az adatvezérelt döntéshozatalhoz.

Így a menedzsment könnyedén megbirkózik a magánklinikák üzemeltetése során felmerülő leggyakoribb problémákkal, legfőképp a hiányos belső transzparenciával, a rosszul irányított erőforrásokkal és a téves marketingdöntésekkel. Az interaktív grafikonok és a testreszabható diagramok gondoskodnak arról, hogy az orvosok és a menedzsment számára naprakész információ álljon rendelkezésre a klinikai, pénzügyi és marketing teljesítményről.

Ezen felül, a rendszer mobilitása és költséghatékony működése lehetővé teszi a vezetők számára, hogy bárhol és bármikor hozzáférjenek az adatokhoz, jelentős mértékben felgyorsítva ezzel a döntéshozatali folyamatot. Azok a magánklinikák, melyek képesek beépíteni az adatalapú, struktúrált döntéshozatalt mindennapi működésükbe, jelentős előnyre tehetnek szert a versenytársaikkal szemben. Javíthatják az ellátás minőségét, a betegek elégedettségét és üzleti eredményeiket.

Interested in the feature?

Medio Information on Data Management met, here I consent to the processing of my personal data.