Medio Vezetői Információs Rendszer

Általános leírás

A Vezetői Információs Rendszer (VIR) egy olyan szoftver, amelyet az egészségügyi intézmények vezetői használnak az intézményük működésének nyomon követésére és irányítására. A VIR segítségével a vezetők láthatják a páciensek foglalási trendjeit, az orvosok kihasználtságát, a szolgáltatások kihasználtságát és egyéb fontos információkat. Az adatok elemzése és értelmezése segíti a vezetőket abban, hogy hatékonyabbá tegyék az intézmény működését és javítsák a betegellátást. A VIR lehetővé teszi a vezetők számára, hogy proaktívan és hatékonyan kezeljék a kihívásokat, és segít az egészségügyi intézményeknek abban, hogy versenyképesek maradjanak az ágazatban.

Beállítások

Szűrők

A VIR-ben a relatív dátum szűrő lehetővé teszi, hogy a felhasználók kiválasszák az adatokat egy bizonyos időszakban. A felhasználók egyedi időintervallumokat állíthatnak be, amelyek lehetővé teszik a kívánt időszak pontosabb meghatározását. A relatív dátum szűrő rendkívül hasznos a dinamikus adatelemzés során, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy gyorsan megtekinthessék a kiválasztott időszakra vonatkozó adatokat.

Relatív dátum szűrő

Ez a szűrő könnyen használható, nyissa le kattintással a lenyíló menüket, válassza ki a kívánt beállításokat, illetve adott esetben írja be a kívánt mennyiséget.

Intézmény szűrő

Az intézmény szűrő a VIR egyik fontos eleme, amely lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az adott intézményhez tartozó adatokat megjelenítsék. Az intézmény szűrő lehetővé teszi az egyes intézmények kiválasztását egy lenyíló menü segítségével, ahol a felhasználó kiválaszthatja azokat az intézményeket, amelyekhez tartozó adatokra kíváncsi. Az intézmény szűrő alapértelmezés szerint az összes intézmény adatait megjeleníti.

Szakterület szűrő

A VIR szakterület szűrője lehetővé teszi az adott szakterülethez tartozó foglalások szűrését. A szűrő használatához a felhasználónak ki kell választania a kívánt szakterületet a lenyíló menüből. A szakterület kiválasztása után az összes adat a kiválasztott szakterülethez tartozó foglalásokra szűkül. A szűrő használata segít a felhasználóknak az adott szakterületre vonatkozóan pontosabb információkat szerezni.

Nem szűrő

A VIR rendszerben lévő nem szűrő lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy a páciensek nem szerint szűrjék az adatokat. A nem szűrőnek van egy lenyíló menüje, amelyben a „Férfi”, „Nő” és „Nincs megadva” opciók állnak rendelkezésre. Amennyiben a felhasználó kiválaszt egy opciót, az adatok automatikusan frissülnek, és csak a kiválasztott nemhez tartozó páciensek adatai jelennek meg.

Táblázatok

Egyszerű táblázatok

A VIR-ben található táblázatok interaktívak és lehetővé teszik a felhasználó számára, hogy adatokat vizsgáljon és szűrjön. A táblázatokban lévő adatokra kattintva az adott cella vagy sor kiemelődik, ami segít a felhasználónak az adatok megkülönböztetésében. A táblázatokban található fejléc oszlopokra kattintva lehet rendezni az adatokat.

Mátrix táblázatok

Ezek a táblázatok annyiban különböznek az egyszerű táblázatoktól, hogy minden sorhoz tartozik egy plusz gomb, amire kattintva kibonthatja az adott sort, még részletesebb információkhoz jutva.

Diagramok

Oszlopdiagram

A VIR-ben található oszlopdiagrammok adatai általában az egyes szakterületek, orvosok vagy intézmények  teljesítményéről szólnak. Az X és Y tengelyen megjelenő adatok segítségével lehet összehasonlítani a különböző értékeket, és könnyen értelmezhetővé teszik az adatokat. Az oszlopdiagramok interaktívak, belekattintással változnak a megjelenített adatok. A kurzort az egyes oszlopok fölé mozgatva még több információ áll a rendelkezésére.

Kördiagram

A VIR kördiagramjai az adatokat arányosan jelenítik meg egy kört alakítva ki, ahol a teljes kör 100%-ot jelöl. A kördiagramok színekkel kódolják a kategóriákat, így könnyen áttekinthetővé teszik az adatokat. A kör alakja lehetővé teszi a relatív arányok gyors és könnyű összehasonlítását. A VIR kördiagramjai interaktívak, lehetőséget nyújtanak szűrésre és a részletes adatok megtekintésére.

Szalagdiagram

A VIR szalagdiagramja az időbeli változásokat mutatja be egy adott mérték vagy jellemző esetében. A diagramban az időszakok hónapokra vannak bontva, és minden időszakban megadott értékek vannak ábrázolva. A diagramban a szalagok a mérték vagy jellemző értékeit jelölik, míg az időt mutató tengely a szalagok alatt húzódik. Az ilyen típusú diagramok nagyon hasznosak lehetnek a trendek vagy szezonalitás elemzéséhez, valamint a kiugró vagy szokatlan értékek azonosításához az adott időszakokban. A diagram használata segíthet az egészségügyi intézményeknek a működésük hatékonyabbá tételében és a betegellátás javításában.

Ha a kurzort az oszlopok, vagy az azokat összekötő szalagok fölé viszi, további információ jelenik meg.

Gombok

A nézetek alsó sarkaiban található nyilak segítségével könnyen navigálhat a nézetek között, ezek segítségével léphetnek a következő, illetve az előző nézetre. Ezek a gombok minden nézeten megtalálhatóak.

MŰKÖDÉS

Dashboard

Általános leírás

A VIR Dashboard nézete áttekintést nyújt a rendszerben található adatokról. Az adatok napi, heti és havi bontásban jelennek meg az aktuális hónapra vonatkozóan. A nézetben oszlopdiagramok és gombok találhatóak, amelyekkel a felhasználó különböző statisztikákat és összefoglaló adatokat tud megjeleníteni. Az oszlopdiagramok interaktívak és kattintással további információk jeleníthetőek meg. A nézet segítségével a felhasználók egyszerűen és gyorsan áttekintést kaphatnak a rendszer adatairól.

Kimutatások

A nézet egyik legfontosabb eleme egy oszlopdiagram, aminek az X tengelyén a dátum, Y tengelyén pedig a foglalási darabszám, illetve a foglalásokból származó pénzügyi forgalom látható. Az oszlopok mutatják a foglalások darabszámát, a kék vonal pedig a forgalmat jelöli.

Az oszlopdiagram alatt található egy-egy mutató, ami a napi és havi kihasználtságokba és azok változásaiba ad betekintést. Ha a változás az előző hónaphoz vagy naphoz képest pozitív, zöld színnel jelenik meg a változás, ha negatív, pirossal.

A nézet jobb felső részén láthatóak az aktuális foglalási és forgalmi adatok napi, heti és havi bontásban.

A nézet következő eleme az úgynevezett “Legnépszerűbb” ábra, ahol az első három szakterület és orvos látható. A gombok segítségével válthat, hogy ezeket foglalás darabszáma, árbevétel vagy kihasználtság szerint vizsgálja.

A nézet utolsó eleme egy Dinamikus Árazással kapcsolatos ábra. Ezen szerepel az aktuális hónap dinamikus árazással történt foglalások darabszáma, a dinamikus árazással generált pénzügyi forgalom és a dinamikus árazásokkal keletkezett összes kedvezmény pénzügyi nagysága.
A Dinamikus Árazási módszer lényege, hogy nem rögzített árakon kínáljuk szolgáltatások döntő többségét, hanem a foglaltság és az időpont közelsége függvényében változó árakat alkalmazunk.

Alapadatok (Vizsgálat dátuma szerint)

Általános leírás

Az Alapadatok (Vizsgálat dátuma szerint) nézet a VIR rendszerben egy olyan adatelemző eszköz, amely lehetővé teszi az intézmények számára, hogy áttekintsék és értékeljék a vizsgálatokra történő foglalásokat dátum szerinti bontásban. Ezen a nézeten számos interaktív elem található, beleértve a dinamikus dátum szűrőt, az intézmény szűrőt és a szakterület szűrőt is. Az adatokat egy oszlopdiagramon és egy táblázatban jeleníti meg, amelyek mind befolyásolhatók az adott szűrők beállításaitól. Az oszlopdiagramon a foglalások darabszáma látható, amelynek mozgóátlagát is megjeleníti a rendszer. A táblázatban az egyes vizsgálatokra érkezett foglalások darabszáma látható, az adott szűrők függvényében. A szűrők között található a nem szűrő is, amely lehetővé teszi az adatok szűrését a páciensek nemének alapján.

Kimutatások

A nézet fő eleme egy oszlopdiagram, amin a foglalások darabszáma látható a vizsgálat időpontja szerint. Ehhez a diagramhoz tartozik még egy kéthetes mozgóátlag is.

A jobb felső sarokban egy összefoglaló ábra található a legfontosabb adatokkal: sikeres foglalás darabszáma, az ezekből keletkezett forgalom illetve a legnépszerűbb szakterület.

A nézet jobb oldalán, a szakterület szűrő alatt található egy táblázat, ahol az adott időpontban lefoglalt vizsgálatok nevei és a hozzájuk tartozó foglalás darabszáma látható.

A nézeten található többi elem szűrő, ezekről bővebben itt olvashat.

Alapadatok (Foglalás dátuma szerint)

Általános leírás

A VIR Alapadatok (Foglalás dátuma szerint) nézetén a foglalások részletes adatai láthatóak a foglalás dátuma szerint, illetve a Google Analytics-es felhasználókról is szerepelnek adatok.

Kimutatások


Az előző nézethez képest az egyetlen különbség egy oszlopdiagram, ezen a Google Analytics felhasználóinak száma látható a választott időintervallumban.

Foglalás forrása arányok

Általános leírás

A „Foglalás forrása arányok” nézet a VIR rendszerben a foglalások különböző forrásainak arányait mutatja meg. A nézet tartalmaz két kördiagramot, ahol a foglalások és a Google Analytics forrásainak arányai olvashatóak le. A diagramok mellett található egy táblázat, amely részletesebb információkat tartalmaz az egyes szolgáltatásokról, például a hozzájuk tartozó foglalások száma. A nézet hasznos információkat nyújt a foglalások forrásainak hatékonyságáról, és segít a munkafolyamat optimalizálásában.

Kimutatások

A nézeten található felső kördiagramon a foglalási darabszámok eloszlását figyelheti meg, százalékos és számbeli értékekkel is. A kurzort a diagram fölé húzva a forgalomra is betekintést kaphat.

A másik kördiagramról a Google Analytics adatai olvashatja le, pontosabban azt, hogy milyen forrásból / médiumból, hány látogató érkezett a honlapra. A kurzort a diagram fölé húzva itt is kap információt a szeletekhez tartozó forgalomról is.

A kördiagramok melletti táblázaton a szolgáltatásokat látja, illetve az azokhoz tartozó foglalások darabszámát és a szakterületet, amihez az adott vizsgálat tartozik.

Végül a jobb felső sarokban található ábrán a legnépszerűbb szakterület és az összes forgalom található.

Ellátásszervezők

Általános leírás

Az Ellátásszervezők nézet a forgalmi csatornákkal kapcsolatos adatokat mutatja. A nézet célja az egészségügyi piac jelentős betegút szervező csatornáinak konzisztens panelről történő elérhetősége. 

Kimutatások

Ezen a nézeten található egy ábra, amiről leolvasható a dátumszűrővel beállított időintervallumra érvényes legnépszerűbb szakterület és a forgalom.

Látható még egy táblázat amin szolgáltatások nevei és az azokhoz tartozó foglalások darabszáma jelenik meg.

Az utolsó elem egy oszlopdiagram, amin a foglalások darabszáma látható a forgalmi csatornák megoszlása szerint.

Recepciósok

Általános leírás

A „Recepciósok” nézet a VIR-ben az általános foglalási adatok mellett a recepciósokon keresztül érkezett foglalások darabszámát mutatja meg. A nézet használható a foglalások forrásának nyomon követésére és annak megértésére, hogy mely recepciósok a leghatékonyabbak a foglalások kezelésében. Ezáltal lehetőség nyílik a munkafolyamatok javítására és hatékonyabbá tételére.

Kimutatások

A nézeten látható két oszlopdiagram is, az felsőn a CallCenter-es dolgozók, az alsón a recepciósok neveihez tartozó foglalások darabszáma olvasható le.

Ezen kívül található még az oldalon egy mátrix táblázat is, aminek a működéséről itt olvashat, ebben a táblázatban a szakterületek, az azokhoz tartozó vizsgálatok nevei és a foglalási darabszámok szerepelnek.

Kihasználtság

Általános leírás

A VIR „Kihasználtság” nézete arra szolgál, hogy megtekinthessék az orvosok, szakterületek és a vizsgálati helyszínek kihasználtságát. Ez az információ az üres időablakok jobb kihasználásában, valamint abban, hogy a későbbi időszakokban jobban megszervezhessék a munkát és optimalizálják az erőforrásokat.

Kimutatások

A nézeten megtalálható fő kimutatás egy oszlopdiagram, aminek az Y tengelyen a kihasználtság, az X tengelyén pedig az orvosok nevei, vagy a szakterületek, vagy a rendelők nevei (amennyiben meg vannak adva) olvashatóak le attól függően, hogy a diagramhoz tartozó gombok közül melyiket választja ki.

 

Ezektől a gomboktól függ még, hogy a jobb felül látható ábra milyen adatokat jelenít meg, az ha az “Orvosok” gomb aktív, mutatja a legmagasabb és a legalacsonyabb kihasználtsággal rendelkező orvost és az átlagos kihasználtságot, a “Szakterület” és “Rendelő” opcióknál legmagasabb és legalacsonyabb kihasználtságú szakterületet vagy rendelőt jeleníti meg.

A nézeten még egy szakterület szűrő is megtalálható a szokásos dátum- és intézmény szűrőkön kívül. Ez a szűrő csak akkor jelenik meg, ha az „Orvos” opció van kiválasztva a gombokon.

Foglalási tulajdonságok

Általános leírás

A „Foglalási tulajdonságok” nézet azon információk megjelenítésére szolgál, hogy a páciensek mennyi idővel előre foglalnak, azaz milyen foglalási távolságokkal rendelkeznek.

Kimutatások

A nézeten található elsősorban egy táblázat, amin a szakterületek láthatóak és az azokhoz tartozó átlagos foglalási távolság.

A következő elem egy mátrix táblázat, amin az orvosok neveit, a hozzájuk tartozó vizsgálatokat és a kihasználtságokat olvashatja le. A mátrix táblázatok működéséről itt olvashat bővebben.

A jobb felső sarokban található ábrán a legnagyobb, átlagos és legkisebb foglalási távolság szerepel napokban számítva.

Szezonalitás

Általános leírás

A „Szezonalitás” nézet a VIR rendszerében az éves szezonális tendenciák elemzésére szolgál. Az adatokat hónapokra bontva jeleníti meg, és lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy éves összehasonlításokat végezzenek az egyes hónapokban végzett vizsgálatok és bevételek tekintetében. Ez az információ segíthet az egészségügyi szolgáltatóknak az üzleti stratégiák kidolgozásában és a szezonális igények kiszolgálásában.

Kimutatások

A nézet fő eleme egy szalagdiagram, amin a szakterületekhez tartozó foglalási darabszám és ezeknek változása olvasható le hónapokra bontva. Ezen kívül a szokásos szűrők találhatóak meg az oldalon.

Páciensek

Általános leírás

A Páciensek nézet a foglalási adatok alapján mutatja meg, hogy az egyes városokban vagy kerületekben milyen foglalási aktivitás tapasztalható. Emellett bemutatja a szakterületek átlagos életkorát és a vizsgálatok átlagos életkorát is. A nem és intézmény szűrők segítségével tovább finomíthatók az adatok. A nézet hasznos lehet a marketing és tervezési döntések meghozatalában, valamint a célzott marketingkampányok tervezésében.

Kimutatások

A nézeten látható egy térkép, amin az első tíz terület látható foglalási darabszám szerint. A kurzort a térkép fölé húzva további információt kaphat az adott területről.

A nézeten szerepel még egy mátrix táblázat is, amin a szakterületeket, a hozzájuk tartozó vizsgálatok neveit és az ezekhez tartozó páciensek átlagos életkorát láthatja.

Lépjen Velünk kapcsolatba!

Tartalom