Hogyan legyenek teljesen digitálisak folyamataink?

Bevezető

Digitalizáció alatt a fizikai adatok és folyamatok digitális formátumba való átalakítását értjük. Az egészségügyben ez a papíralapú bejegyzések (rekordok) digitális egészségügyi rekordokká történő átalakítását, a diagnosztikai folyamatok automatizálását, a páciensek és orvosok közötti kommunikáció digitalizálását és sok más innovatív megoldást jelent.

Miért van szükség erre az egészségügyben? Az egészségügyi rendszerek összetett folyamatok sorozatából állnak, amelyek optimalizálatlan működése lassú és hibás működést eredményezhet. A digitalizációval ezek a folyamatok átláthatóbbá, hatékonyabbá és betegközpontúbbá válnak, amelyek a modern egészségügyi ellátásban elengedhetetlenek.

A teljes körű digitalizáció nem csupán technológiai kérdés. A megfelelő eszközök és rendszerek kiválasztása, integrálása, a személyzet képzése, az adatvédelmi és biztonsági kérdések, valamint a betegek és a személyzet elfogadása mind olyan tényezők, amelyekkel a siker érdekében menedzsment szinten is komolyan foglalkozni kell. A digitalizáció forradalmasítja az egészségügyet, de a siker nem garantált.

Partnereink problémái:

  • Túl sok az informatikai rendszer az intézményünkben: A sok különálló rendszer az integráció hiányából eredő problémákat és komplexitást okozhat.
  • A meglévő rendszerek nem kommunikálnak egymással: Az egymással nem kommunikáló rendszerek tovább bonyolítják a működést és növelik a hibák esélyét.
  • Nekünk kell az egyikből a másikba áttölteni az adatokat: Az átfogó adatintegráció hiánya manuális munkával jár, ami időigényes és hibalehetőséget teremt.
  • Ha árat változtatunk, az óriási terhet ró a csapatra: Az adatok több helyen történő megváltoztatása növeli a folyamatok összetettségét és az adminisztrációs terhet.
  • Lehetetlen szinkronban lenni: Nehezen tudjuk egymással szinkronban tartani a medikai rendszerünket, foglalási rendszerünket és honlapunkat. A szinkronizáció hiánya töredezettséget eredményezhet, ami csökkentheti a pácienselégedettséget és az üzleti hatékonyságot.

Megoldásaink

A Medio Digitális Klinika Globális API moduljának köszönhetően minden informatikai rendszer egymással pontos szinkronban tartható. Az alábbiak a rendszer kulcsfontosságú elemei:

  1. Egységes adatfelvétel: A páciens adatát csak egyetlen helyen kell felvenni, és azt az összes rendszer látja.
  2. Centralizált adatmódosítás: Új szolgáltatás felvétele vagy árváltozás esetén csupán egyetlen helyen kell megadni vagy módosítani az adatokat, és azok az összes rendszerben megváltoznak.
  3. Mobiltelefonos applikáció: Lehetővé teszi a páciensek számára, hogy az egészségi állapotukat nyomon kövessék, időpontokat foglaljanak, és online videokonzultációt kérjenek.
  4. Páciens és rendelés szinkronizáció: Az árszinkron és rendelésszinkron megoldás gondoskodik arról, hogy csak egyetlen ponton kelljen változtatni.

Előnyök

  1. Transzparencia: Minden változás átlátható a klinika számára.
  2. Hatékonyság és gyorsaság: Az integrált rendszer gyorsítja az adminisztrációt.
  3. Pácienselégedettség: Az online szolgáltatások növelik a páciens elégedettségét.
  4. Pontos adatok és elemzések: A rendszer lehetővé teszi a precíz adatgyűjtést és elemzést.

Összegzés

A folyamat, bár kihívásokkal teli, jelentős előnyökkel jár minden résztvevő számára:

1. Hatékonyság növelése: Az egységes adatkezelés és automatizált folyamatok révén a klinika gyorsabban és precízebben tudja kezelni a pácienseket, csökkentve ezzel az adminisztrációs terheket és a hibalehetőségeket.

2. Pácienselégedettség javítása: Az online időpontfoglalás, a virtuális konzultációk, és a személyre szabott betegközpontú szolgáltatások növelik a páciensek kényelmét és elégedettségét.

3. Transzparencia és kontroll: A digitális rendszer egységes képet ad az összes folyamatról, lehetővé téve a menedzsment számára, hogy gyorsan reagáljon a változásokra és szükség esetén finomhangolja a stratégiákat.

4. A jogszabályi és biztonsági megfelelés könnyítése: Az összekapcsolt rendszerek és a precíz adatkezelés megkönnyíti a jogszabályi és etikai követelményeknek való megfelelést, minimalizálva a kockázatokat.

5. Innováció és növekedés: A digitalizáció nyitottá teszi az intézményt innováció és növekedés tekintetében, lehetővé téve a folyamatos fejlődést és az új lehetőségek felkutatását.

Fontos kiemelnünk: a digitalizáció nem csupán technológiai vállalkozás. Egy összetett, emberközpontú folyamat, amely változást hoz a kultúrába, a folyamatokba, és a szemléletmódba. Az eredmény egy agilis, hatékony és a páciensek szükségleteire összpontosító szervezet, és ennek megfelelő minőségi egészségügyi ellátás. Ám ehhez az odaadó tervezés, a megfelelő technológia kiválasztása, a személyzet képzése és a páciensek bevonása elengedhetetlen!

Érdekli a funkció?

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem, a megadott személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.