Medio: a modern egészségügyi marketing alapja

Bevezető

Esettanulmányunk alapkérdése: hogyan tegyük mérhetővé marketing tevékenységünket a hirdetések és foglalások összekapcsolásával?

A magyar magánegészségügyben a modern technológia egyre fontosabb szerepet játszik a páciensek elérésében. A technológia folyamatos fejlődésével a magánegészségügyi szereplők számára, a siker érdekében alapvető fontosságú, hogy kihasználják az online marketing eszközöket. Azonban ezek az eszközök nemcsak új lehetőségeket teremtenek, hanem új kihívásokat is okoznak.

Az offline világból az online térbe való átmenet nem egyszerű folyamat. A tradicionális marketing eszközökkel elért sikerek egyáltalán nem garantálják az online sikerességet. Az online marketing dinamikus fejlődése pedig komplex mérési és nyomon követési elvárásokat fogalmaz meg, másképp nem biztosítható az online marketing hatékony működése.

De mi történik, ha a hagyományos offline marketingeszközök már nem hoznak elég forgalmat, és a fókusz az online marketing felé kellene, hogy elmozduljon?

Hogyan alakulnak a digitális kampányok eredményei a GDPR, a Facebook és az Apple adatvédelmi korlátozásai miatt?

Hogyan lehet a marketing tevékenység mérhetővé tenni, ha még a legforgalmasabb csatornák azonosítása is kihívást jelent?

Megoldás: mérni, mérni, mérni!

A magánklinikák és a páciensek közötti kapcsolat még szorosabbá tétele érdekében a marketingeszközöknek nem csak hatékonynak, hanem mérhetőnek is kell lenniük. A mérhetőség hiánya a marketing költségvetés pazarlását eredményezi, mert a döntéshozók nem kapnak valós képet arról, hogy milyen kampányok hozzák a legjobb eredményeket. Az átláthatóság és a mérhetőség az egészségügyi marketing sikerének kulcsa.

Erre nyújt teljes körű megoldásrendszert a Medio Digitális Klinika.

Problémák

  • Jelentős erőforrások szükségesek a páciensek megszerzéséhez, ami különösen nagy kihívás az magánklinikák számára. Hogyan változtathatjuk meg a marketingstratégia hatékonyságát és költséghatékonyságát az online eszközökkel?
  • A hagyományos offline marketing eszközök már nem hoznak elég forgalmat, ezért az online marketing felé kell orientálódni. Miért kell és hogyan kellene megvalósítani ezt az átmenetet?
  • Az online marketing eszközöknek korlátozott a mérhetősége, a GDPR, a Facebook és az Apple szabályozásai miatt. Milyen lépéseket lehet tenni a mérhetőség javítása érdekében, még a jelenlegi korlátozó szabályozások mellett is?
  • Nem lehet megbízhatóan visszakövetni a marketing kampányok hatékonyságát, ha nem ismerjük a legforgalmasabb csatornákat. Hogyan követhetjük nyomon és elemezhetjük a marketing kampányok eredményeit és hatékonyságát?

Az alábbiakban bemutatjuk azokat megoldásokat, amelyekkel magánklinikai partnereink képesek megoldani ezeket a problémákat és optimalizálni marketing költségvetésüket, hogy ne pazarolják pénzüket eredménytelen kampányokra.

Megoldásaink

Van egy szomorú hírünk: az egészségügyi marketing sikere már nem csupán a kreativitáson és az innovációs ötleteken múlik. A siker eléréséhez szükség van pontos adatokra, melyek segítségével mélyebb betekintést nyerhetünk a fogyasztói viselkedésbe, és hatékonyabban szabhatjuk személyre a kampányokat. Az UTM-paraméterek és a GA4-integráció jelentősen hozzájárulnak ehhez a folyamathoz, lehetővé téve a teljesítmény jobb mérését és elemzését.

A Medio Digitális Klinika több megoldást kínál az online marketing mérhetőségének javítására. Kifejlesztettünk ugyanis egy olyan rendszert, amely képes a források visszakövetésére és a kampányok teljesítményének elemzésére, még a legnagyobb forgalmat generáló csatornák azonosítása nélkül is. Ez segít abban, hogy magánklinikai partnereink optimalizálják marketing költségvetésüket, és ne égessék el marketing költségvetésüket eredménytelen, minimális forgalmat generáló kampányokra.

UTM-paraméterek tárolása

A Medio rendszer már képes az UTM-paraméterek tárolására, ami azt jelenti, hogy a hirdetési kampányok teljesítményét és a forgalmi forrásokat könnyen nyomon lehet követni.

Az alábbi paraméterek kerülnek tárolásra:

  • utm_source: a forgalom forrása (pl. Facebook)
  • utm_medium: a közvetítő eszköz (pl. email, PPC)
  • utm_campaign: a specifikus kampány neve
  • utm_term: a kulcsszavak vagy kifejezések, amelyeket a kampány célzott
  • utm_content: a hirdetés specifikus tartalmának leírása (pl. kép, szöveg)

Mit is jelent ez a valóságban?

Az UTM-paraméterek segítségével például meg lehet határozni, hogy egy adott foglalás a Facebook nyári kampányból érkezett, amelyben a mosolygós nő képére, a tegező stílusú szövegre kattintottak.

GA4-integráció és GA e-commerce flow

A Google Analytics 4 statisztikai rendszerrel kialakított integráció és az e-kereskedelemi áramlás további mélységet és rugalmasságot nyújt az adatelemzésben.

  • Megértés: Lehetővé teszi a látogatók viselkedésének és interakciójának mélyebb megértését.
  • Részletes elemzés: A foglalások számát, értékét, vizsgálatokat, és viselkedési mintákat is részletesen elemezhetjük.
  • Konverziós útvonalak: Az útvonalak segítségével meghatározhatjuk, hogy a felhasználók hogyan jutnak el egy adott vizsgálatig, végül a sikeres foglalásig.
  • Fogyasztói viselkedés: Analizálható a felhasználók folyamatának minden lépése a sikeres foglalásig, valamint az esetleges megszakítások oka.
  • Testreszabás: Lehetőség nyílik a marketing kampányok és a weboldal tartalmának finomhangolására, a felhasználói igényekhez igazítva.
  • ROI-mérés: Az ROI (Return-On-Investment) segítségével megmérhetjük a marketingkampányok hatékonyságát, és meghatározhatjuk a leghatékonyabb stratégiákat.

Előnyök

  • Hatékonyabb kampányok: A tárolt adatok segítségével lehetővé válik a marketing kampányok pontosabb tervezése és optimalizálása.
  • Nagyobb bevétel: Ugyanolyan marketing költségek mellett is növekedhet a bevétel, köszönhetően a célzottabb hirdetéseknek.
  • Teljesebb kép a páciensekről: Az UTM-paraméterek és a GA4-integráció segítségével teljesebb képet kaphatunk a páciensekről, lehetővé téve a jobb szolgáltatás nyújtását.

A Medio rendszer, az UTM-paraméterek és a GA4-integráció alkalmazása tehát nem csupán technológiai fejlődést jelent, hanem egy lépést is a modern, adatvezérelt egészségügyi marketing felé. Az egészségügyi klinikák és szolgáltatók számára a siker már nem csak az ötletes kampányokon múlik, hanem azon is, hogy mennyire képesek hatékonyan követni, mérni és értelmezni az adatokat, hogy folyamatosan finomíthassák stratégiájukat.

Érdekli a funkció?

Az Adatkezelési Tájékoztatót megismertem, a megadott személyes adataim kezeléséhez hozzájárulok.